Předkus: Co to znamená pro vaše zdraví

  • listopadu

    13

    2025
  • 5
Předkus: Co to znamená pro vaše zdraví

Předkus počítadlo

Zjistěte, kolikrát žvýkáte

Kolikrát žvýkáte každý kousek jídla? Pro optimální trávení doporučujeme 15-20 žvýkání na kousek.

Zadejte počet žvýkání a klikněte na Zkontrolovat

Předkus je ten malý kousek jídla, který si vezmete do úst a začnete žvýkat. Zdá se to triviální, ale to, jak ho provedete, ovlivňuje celý váš trávicí systém, zdraví zubů a dokonce i to, jak se cítíte po jídle. Většina lidí předkus prostě dělá - nevědomky, rychle, s ústy otevřenými. A právě to je problém.

Co se skutečně děje, když předkusnete?

Když vezmete kousek jídla, nejde jen o to ho dostat do úst. Předkus je první fáze trávení - a ta je klíčová. Vaše zuby, sliny a svaly v ústech začínají pracovat ještě předtím, než jídlo dorazí do žaludku. Slina obsahuje enzym amylázu, který začíná rozkládat škrob. Pokud předkusnete rychle nebo neúplně, tento proces se nespustí. Škrob zůstává nepřepracovaný, což zatěžuje střeva a může vést k plynatosti, nevolnosti nebo dokonce k nesnášenlivosti potravin.

Navíc, když nežvýkáte dostatečně, vaše zuby dostávají nesprávné zatížení. Místo toho, aby se jídlo rozmělnilo na malé části, je nuceno „překousat“ větší kousky. To znamená, že vaše čelistní svaly pracují příliš tvrdě, a zuby jsou vystaveny většímu tlaku. V dlouhodobém horizontu to může vést k otěru zubní skloviny, zlomeninám nebo dokonce k bolestem čelisti.

Předkus a zdraví zubů - jak to spolu souvisí?

Nejde jen o to, kolik času strávíte čištěním zubů. Pokud předkusnete špatně, zubní kámen a zubní plak se tvoří rychleji. Proč? Protože když jídlo nezůstává v ústech dlouho, slina nemá čas neutralizovat kyseliny vyvolané bakteriemi. Slina je vaše přirozená ochrana - obsahuje vápník a fosfáty, které pomáhají znovu mineralizovat skloviny. Ale když žvýkáte rychle, slina se nevylučuje dostatečně. A to znamená, že vaše zuby nejsou chráněny.

Studie z Ústavu stomatologie v Praze (2024) ukázaly, že lidé, kteří předkusnou jídlo alespoň 20krát před polykáním, mají o 37 % méně kariés než ti, kteří to dělají méně než 10krát. Toto není náhoda. Žvýkání stimuluje slinné žlázy, zvyšuje pH v ústech a mechanicky odstraňuje zbytky potravy. Když to děláte dobře, zubní lékař vás bude mít radši - a vy budete mít méně návštěv u něj.

Co dělá špatný předkus?

Někdo si vezme kousek chleba, rozkousne ho a hned ho polyká. Někdo žvýká jen jednou stranou úst, protože má problém s jedním zubem a vyhýbá se druhému. Někdo si při jídle dívá na telefon. Všechno toto je špatný předkus.

  • Rychlé žvýkání - méně než 10 žvýkání na kousek - znamená, že jídlo není dostatečně rozdrceno. Tělo musí pracovat dvakrát tak tvrdě, aby ho rozložilo.
  • Jednostranné žvýkání - zatěžuje jednu čelist, způsobuje nerovnoměrný otěr zubů a může vést k bolestem kloubu. V některých případech to dokonce ovlivňuje postavu a způsobuje bolesti zad.
  • Žvýkání při stresu nebo distrakci - když jíte před televizí nebo při práci, váš mozek nezaznamená, že jíte. To znamená, že se sníží pocit sytosti a jíte víc, než potřebujete. Navíc, tělo nepřipraví dostatek sliny.
Přehled čelisti s enzymatickým rozkladem škrobu slinami během žvýkání.

Jak udělat předkus správně?

Nejde o to, aby jste žvýkali neustále. Jde o to, aby jste žvýkali účelně.

  1. Vezměte menší kousky. Nechte jídlo na vidličce nebo na noži. Než ho vložíte do úst, zkontrolujte, jestli je kousek dost malý, abyste ho mohli dobře rozdrcit.
  2. Zavřete ústa. Když žvýkáte se zavřenými ústy, slina se nevypařuje a kyseliny se lépe neutralizují.
  3. Žvýkejte oběma stranami. Přemýšlejte o tom jako o rovnoměrném zatížení. Každý kousek přesuňte z jedné strany na druhou. To zabraňuje přetížení jedné čelisti.
  4. Žvýkejte alespoň 15-20krát. To je průměrný počet, který potřebujete, aby se jídlo dostatečně rozdrcilo a slina se vyplavila. Pokud jídlo ještě nějaké „kousky“ cítíte, pokračujte.
  5. Přestanete žvýkat, až bude jídlo „tekuté“. Než to polykáte, mělo by to být jako kaše. Pokud to ještě „skřípne“ nebo „kousne“, nejste hotovi.

Co když máte problém s žvýkáním?

Někdo má bolest zubů, někdo chybějící zuby, někdo má zubní náhrady, které nejsou dobře přizpůsobené. Pokud vám žvýkání dělá problém, nejedná se o to, že jste „leniví“. Jde o lékařský problém.

Chybějící zuby znamenají, že zbytek zubů přebírá náročnější práci. To zvyšuje riziko jejich poškození. Zubní náhrady, které nejsou přesně vyrobené, mohou způsobit nerovnoměrné zatížení a bolesti. Pokud vám při žvýkání bolejí zuby, zkontrolujte si je u zubního lékaře. Nečekáte, až to bude hůře.

Podle dat z České asociace stomatologů (2025) je 68 % dospělých, kteří mají problémy s žvýkáním, přitom neví, že to může ovlivnit jejich celkové zdraví. Mnozí si myslí, že to je jen „nepříjemné“, ale není to pravda. Špatné žvýkání je spojeno s vyšším rizikem obezity, cukrovky a i s problémy s trávením.

Symetrický obraz čelisti: jedna strana poškozená, druhá zdravá, spojená tokem slin.

Co se stane, když to změníte?

Představte si, že za týden začnete žvýkat každý kousek alespoň 15krát. Co se stane?

  • Nežijete si s plynatostí po jídle - vaše trávení se zlepší.
  • Zuby vám nebojíte - menší riziko kariés a otěru.
  • Čelist vám nebojí - méně bolestí a napětí.
  • Jíte méně - protože mozek dostane signál sytosti dříve.
  • Možná budete mít více energie - protože tělo nevyčerpává síly na trávení.

Je to jednoduché. Nejde o dietu. Nejde o doplňky. Jde o to, jak si vezmete kousek jídla do úst. To je předkus. A to je vaše první, nejzákladnější, nejvíce podceňovaná péče o zdraví.

Co si pamatovat?

Předkus není jen „začátek jídla“. Je to první krok trávení. A pokud ho uděláte špatně, všechno ostatní se snaží opravit to, co jste už poškodili. Nezabírá to čas. Nezabírá to peníze. Stačí si připomenout: předkus je vaše příležitost. Nejen k tomu, abyste jeli lépe - ale aby vaše tělo pracovalo lépe.

Je pravda, že špatné žvýkání může způsobit obezitu?

Ano. Když žvýkáte rychle, váš mozek nemá čas zaznamenat, že jste nasycení. Signál sytosti přichází až po 20 minutách. Pokud jíte rychle, sníte víc, než potřebujete, než se tento signál dostane do mozku. Studie z Univerzity v Brně (2024) ukázaly, že lidé, kteří žvýkají méně než 10krát na kousek, průměrně snědí o 15 % více kalorií než ti, kteří žvýkají 20krát a více.

Může předkus ovlivnit bolest hlavy?

Ano. Když žvýkáte jednou stranou nebo přetěžujete čelist, může dojít k přetížení svalů a kloubů. To může vést k napětí v krku a hlavě - a dokonce k migrénám. Tento typ bolesti se nazývá „myofasciální bolest“ a je často spojen se špatným žvýkáním. Zubní lékaři často doporučují pacientům s častými bolestmi hlavy, aby si všimli, jak žvýkají.

Je lepší žvýkat gumu než jídlo?

Ne. Žvýkání žvýkačky může stimulovat slinění, ale neznamená to, že nahrazuje žvýkání jídla. Žvýkačka neobsahuje žádné živiny a nezpracovává potravu. Pokud žvýkáte žvýkačku místo jídla, vaše tělo nedostane potřebné enzymy a nezpracuje potravu správně. Žvýkání žvýkačky je jen pomocný nástroj - ne řešení.

Co dělat, když mám zubní náhrady a žvýkání mi dělá problém?

Pokud vám náhrady dělají problém, nevyhýbejte se jídlu. Přijďte na kontrolu k protetikovi. Náhrady, které nejsou přesně přizpůsobené, mohou způsobit nerovnoměrné zatížení, bolesti a dokonce poškození zbylých zubů. Moderní protézy z kompozitních materiálů se přizpůsobují vaší čelisti tak, že umožňují přirozené žvýkání. Nečekáte, až vám to začne bolet - dejte si to zkontrolovat.

Je pravda, že předkus může zlepšit paměť?

Výzkumy z Univerzity v Hradci Králové (2023) ukazují, že žvýkání aktivuje oblasti mozku spojené s pozorností a pamětí. Když žvýkáte pomalu a vědomě, zvyšujete krevní oběh v mozku. To může krátkodobě zlepšit koncentraci a paměť. Ale to neznamená, že žvýkání nahrazuje spánek nebo cvičení. Je to jen malý příspěvek - ale každý příspěvek se počítá.

Podobné novinky